„Meir Shalev este un povestaș redutabil, iar realismul său magic e de aceeași factură cu arta lui Gabriel García Márquez.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Meir Shalev

Unul dintre cei mai apreciați prozatori israelieni ai momentului și un reputat jurnalist în spațiul jurnalismului israelian contemporan; cea mai cunoscută carte a sa, „Roman rusesc”, se află pe lista celor mai bine vândute 5 romane israeliene ale tuturor timpurilor.

MEIR SHALEV s‑a născut în 1948, în Galileea, Israel, într‑o familie de intelectuali (tatăl lui a fost poet). După studii universitare în psihologie, a devenit foarte cunoscut pentru articolele sale în presa scrisă și pentru emisiunile pe care le‑a produs sau le‑a moderat la radio și televiziune.

A publicat mai mult de douăzeci și cinci de cărți, romane, eseuri, cărți pentru copii, proză autobiografică. Cărțile i-au fost traduse în peste douăzeci de limbi, iar romanele au fost bestselleruri atât în Israel, cât și în străinătate. A primit numeroase premii naționale și internaționale de prestigiu.

În 2014 a fost decorat în Franța cu gradul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Roman rusesc (1988), Esau (1991), Un porumbel și un băiat (2006), Bunica mea rusoaică și aspiratorul ei american (2009), Două ursoaice (2013). În 2014, la Editura Univers, a apărut versiunea română a romanului Roman rusesc, în traducerea lui Gheorghe Miletineanu.

Meir Shalev locuiește în Ierusalim.