Fania Oz-Salzberger

Fania Oz-Salzberger este una dintre cele mai respectate personalități israeliene de astăzi, atât din sfera culturii, cât și a spațiului politic.

FANIA OZ-SALZBERGER (n. 1960), fiica cea mare a lui Amos Oz și a lui Nily Oz, s-a născut în kibuțul Hulda, unde a și absolvit cursurile primare și liceul. După terminarea serviciului militar, Fania Oz studiază Istoria și Filosofia la Universitatea din Tel Aviv. Ulterior, își susține lucrarea de doctorat, pe tema Iluminismului scoțian și german, la Universitatea din Oxford, avându-l drept mentor pe filosoful Isaiah Berlin.

Din 1993, începe să predea la Universitatea din Haifa, devenind una dintre cele mai respectate personalități atât din sfera culturii, cât și a spațiului politic israelian. Articolele ei apar în cele mai prestigioase publicații israeliene și internaționale: Newsweek, International Herald Tribune, Wall Street Journal, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz ș.a.

Fania Oz-Salzberger a semnat eseuri pe teme precum istoria ideilor și gândirea politică și, în ultima vreme, despre traducerile în perioada Iluminismului european, sursele biblice la John Locke sau conflictele intercivilizaționale.

În 2001, publică volumul Israelis in Berlin, care apare atât în Israel, cât și în Germania, considerat o lucrare de referință pe tema dialogului israeliano-german.

În 2012, Fania Oz-Salzberger semnează împreună cu tatăl său lucrarea Jews and the Words (Evreii și cuvintele; ediția în limba română – Editura Humanitas Fiction, traducere din limba engleză de Ioana Petridean), care apare la Yale University Press. Volumul este un fascinant dialog între fiica istoric și tatăl romancier, pornind de la cele 22 de litere ale alfabetului ebraic, descoperind noi lumi ale acestora, dar și înțelesuri atât noi, cât și străvechi.